gemene man

Det är jag som är gemene man

Republiken rycker närmre

Publicerad 2010-04-21 00:00:43 i Samhälle

Enligt höstens SOM-undersökning minskar förtroendet för kungahuset. Fler vill avskaffa monarkin. Färre vill behålla den.

Statschefens äldre dotter Victoria, som är predestinerad att bli ny statschef så småningom, gifter sig om 60 dagar. Inte med någon prins från något annat kungahus. Inte ens med någon hertig. Inte ens någon ur svensk eller utländsk adel. Utan med en, ur dessa aspekter, "vanlig" svensk.

Kvällstidningarna har slagit knut på sig själva i rapporteringen om statschefens yngre dotter Madeleine, sedan hennes mamma sagt att det troligen inte kommer att bli två prinsessbröllop under samma år.

Det sistnämnda, det som i pressen kallas för "kärlekskrisen", kan bara betyda två saker. Antingen är hovreportrarna verkligen så utleda på att inget händer att griper efter minsta fjäder att göra en höna av. Eller har de länge vetat något som de känt sig tvungna att hålla hemligt, men som de nu fått en förevändning att skriva om. 

Vad, ska jag inte spekulera om. Men rapporteringen om statschefens barn (sonen sägs vara tillsammans med en före detta Slitzmodell) visar att kungahuset snarare räknas som en del av nöjesvärlden än av statsförvaltningen.

Under de två månader som återstår till bröllopet kommer bevakningen av denna lilla del av nöjesvärlden att excellera. Frågan är om det gynnar eller motverkar monarkin. Enligt Lennart Nilsson på SOM-institutet kan det minskade förtroendet hänga ihop med att Victoria valt "en man av folket" att gifta sig med. De kungliga blir mer som vi andra. Magin försvinner.

När vem som helst kan bli prins eller prinsessa, ungefär som att bli deltagare i vilken annan dokusåpa som helst, för det med sig att förtroendet för monarkiinstitutionen minskar. Om några generationer, om inte förr, kan vi stå inför ett demokratiskt statsskick även med avseende på hur statschef utses. Republiken rycker närmre.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Gemene man

Arkivarie vid statlig myndighet. Vitsighetsidkare på lediga stunder.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela