gemene man

Det är jag som är gemene man

Faller på eget grepp?

Publicerad 2010-08-21 12:27:40 i Samhälle

Historien med Wikileaks-grundaren Julian Assange är märklig. Han, om någon, borde veta att Sverige är ett öppet samhälle med fri press och att anmälningar om våldtäkt och sexuellt ofredande som rör offentliga personer alltid läcker ut. Vi har duktiga och alerta journalister i Sverige (som t.ex. Expressens Blekingebördige Niklas Svensson, som var den som först skrev om misstankarna mot Assange), journalister som verkar helt i Wikileaks anda. Assange borde vara just den person som vet bättre än att försätta sig i en situation där hans förtroende kan ifrågasättas.

Vad gör då Wikileaks när nyheten blir känd? Jo, de påpekar på sin Twitter att Expressen är en tabloid (underförstått: utan trovärdighet) och att anklagelsen är ett "dirty trick". Ett smutsigt trick från deras motståndare alltså. Att även den ansedda (åtminstone enligt definitionen icke-tabloid) Svenska Dagbladet återger samma nyhet, verifierad av en annan åklagare än den Expressen talat med, har de ännu inte kommenterat.

Att Assange är anhållen i sin frånvaro, misstänkt för våldtäkt, kan komma att skada Wikileaks på flera sätt. Wikileaks arbetar i förtroendebranschen. De är beroende av att nyhetsredaktioner har förtroende för dem för att återge och hjälpa till att sprida deras (ofta rättmätiga och viktiga) avslöjanden. De är beroende av att uppgiftslämnare har förtroende för dem. Assange är en stor del av deras varumärke, i princip den ende frontfiguren. Att förtroendet för Julian Assange nu sviktar har redan fått verkan: Aftonbladet, som tidigare i veckan kontrakterade Assange att skriva månatliga krönikor, avvaktar nu med samarbetet i väntan på att klarhet ska nås.

Wikileaks stab, utöver Assange, får nu snabbt göra en bedömning av de uppgifter som finns tillgängliga. Att ta reda på fakta är ju liksom deras bransch. De borde då snabbt kunna avgöra om det är troligt att deras grundare kan vara skyldig till det han är på sannolika skäl misstänkt för. Finner de att det är så, bör de gå ut med att de tar avstånd från Julian Assange. Då visar de verkligen sitt oberoende, det som är kärnan i deras verksamhet. I så fall kan just öppenheten bli Assanges fall. Fall på eget grepp, kan man säga.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Gemene man

Revyförfattare med mera. Förtroendevald i Hyresgästföreningen. Inte medlem i något politiskt parti, min blogg är därmed partipolitiskt obunden.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela