gemene man

Det är jag som är gemene man

Rädd om skinnet?

Publicerad 2010-08-10 19:48:04 i Samhälle

Tänk om länsstyrelsernas inspektörer hade gjort stickprovskontroller på minkfarmerna då och då. Då hade inte Djurrättsalliansen behövt göra nattliga besök. Men nu blev det nödvändigt, och avslöjade en vanvård som knappast kan vara annat än systematisk.

Minkuppfödarna brukar försvara sig med att "om inte vi föder upp mink i Sverige så flyttar näringen utomlands, där minkarna har det ännu sämre". Det argumentet hade fungerat om minkarna på svenska farmer hade haft det bra och kontrollen fungerat. Glada minkar, helt enkelt. Nu kan vi se att så inte är fallet, långt därifrån. Marknaden för minkskinn finns främst i Kina. Låt kineserna föda upp minkar, jag har svårt att tänka mig att djuren kan må sämre där än här.

Nu säger djurskyddsinspektörerna att de ska börja göra oanmälda besök. Och jordbruksministern Eskil Erlandsson (C) säger att länsstyrelserna ska få mer pengar för att kunna utföra kontroller. Frågan är hur trovärdig han är i det här ämnet. Hans parti, Centerpartiet, slog sig för bröstet efter valsegern 2006 och kunde glädja landets minkfarmare att Alliansregeringen minsann hade räddat minknäringen. De har haft fyra år på sig att införa bättre kontroller.

Man kan misstänka att jordbruksministern bara är ute efter att rädda sitt eget skinn.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Gemene man

Arkivarie vid statlig myndighet. Vitsighetsidkare på lediga stunder.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela