gemene man

Det är jag som är gemene man

That's What Friends Are For

Publicerad 2010-02-19 21:45:50 i Samhälle

Tänk att ha en vän som ställer upp för dig i alla väder. En vän du kan väcka mitt i natten. En vän som tar uppdrag som journalist på Sveriges Radio att bevaka dig när du ska gifta dig med en prinsessa, så att du kan vara säker på att inget ofördelaktigt om dig läcker ut. En sådan vän, som i det sista exemplet åtminstone, har Daniel Westling från Ockelbo.

När man ska ta fram en ny statschef i en demokrati med republik som statsskick, har man allmänna val. För att ta fram en ny statschef när statsskicket är monarki, krävs lite omständligare procedurer. Det krävs nämligen att en regent eller tronföljare först ingår äktenskap, därefter avlar barn. Det förstfödda barnet inom äktenskapet blir predestinerat att så småningom bli statschef. Därför är ett tronföljarbröllop, vad man än tycker om det, en statsangelägenhet. Något för samhällsredaktionen alltså. Åtminstone om man ställer upp på förutsättningarna, monarkins spelregler.

Sveriges Radio markerar, genom att låta Daniel Westlings nära vän Niklas Ek bevaka bröllopet som något slags kändisreporter, att man inte så mycket betraktar prinsessbröllopet som en statsangelägenhet utan mer som en kändishändelse. Sveriges Television gör uppenbarligen samma bedömning när man låter bröllopet sortera under Nöje, med Ebba von Sydow som ankare. Bedömningen borde i och för sig glädja varje republikan, det visar att den kungliga familjen har mer gemensamt med en dokusåpa än med rikets ledning.

Personligen låter jag hellre bröllopsyran Ebba Ut än Ebba von Sydow. Men jag kan ändå inte låta bli att bjuda SR på en lämplig musikillustration till bevakningen: Dionne Warwick, That's What Friends Are For.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Gemene man

Revyförfattare med mera. Förtroendevald i Hyresgästföreningen. Inte medlem i något politiskt parti, min blogg är därmed partipolitiskt obunden.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela