gemene man

Det är jag som är gemene man

Hur ska man bemöta främlingsrädsla?

Publicerad 2010-01-26 12:31:46 i Samhälle

Det främlingsfientliga partiet Sverigedemokraterna älskar att odla myten om sig själva som förföljda, alternativt ihjältigna, av medierna. Att medierna skulle tiga ihjäl dem borde det vara omöjligt att finna argument för nu, efter att Aftonbladet publicerade Jimmie Åkessons avslöjande debattartikel i oktober förra året. Jag skrev om den här. I artikeln avslöjade Åkesson kärnan i sina och partiets idéer. Det är därför jag inte för ett ögonblick tvekar att börja det här blogginlägget med att kalla partiet för främlingsfientligt.

Problemet med debattartikeln var möjligen att den fick mer uppmärksamhet än den fick spridning. Det vill säga, det var många fler ur den breda allmänheten som hörde talas om den, än som verkligen läste den. Uppmärksamheten i sig kunde ge intrycket av att SD nu hade blivit ett "rumsrent" parti, en etikett som det uppenbarligen inte förtjänar om man läser debattartikeln.

I går höll Publicistklubben debatt på Nefertiti i Göteborg. Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap, var där och direkttwittrade, och kommenterade efteråt debatten i sin blogg. En av debattörerna var Lena Sundström, vars bok om den politiska situationen i Danmark jag läste när den kom ut i höstas. Hon sa att det är meningslöst att granska Sverigedemokraterna, men vi bör göra det ändå.

Så rätt! Vi kan göra oss lustiga över Sd:s brist på intresse och engagemang i alla andra frågor än invandringen. (Jodå, vi i Hyresgästföreningen har försökt prata bostadspolitik med en sverigedemokrat i det lokala kommunfullmäktige. Han var ganska snabbt helt bortkollrad.) Poängen är att det är poänglöst. Deras väljare är inte heller intresserade av andra frågor. Varje försök att prata med SD om andra politikområden, tolkas som att "medierna förföljer SD" - av såväl SD som deras sympatisörer.

Så vad ska vi göra? Som Ulf Bjereld skriver, vilken är den journalistiska formeln för att ge Sverigedemokraterna den uppmärksamhet och den bevakning som partiet förtjänar?

Jag önskar att jag hade svaren. Jag skriver svaren i flertal, för jag tror inte det räcker med en universallösning. Men eftersom SD:s sympatisörer bara förenas av en sak, och det är främlingsrädsla alternativt främlingsfientlighet, är det den man måste bemöta.

Ge till exempel uppmärksamhet åt motsägelserna i SD:s praktiska politik och uttalanden. Å ena sidan säger de att "invandrarna kommer hit och vill inte anpassa sig". Å andra sidan motverkar SD, på de orter de finns representerade och i riksdebatten, livfullt alla åtgärder som syftar till att ge invandrarna möjlighet att bättre anpassa sig. Det finns gott om sådana motsägelser i deras praktiska politik, och då räcker det ändå om vi, liksom deras sympatisörer, begränsar oss till "invandringsfrågan".

Till slut instämmer jag med Ulf Bjereld: Gör Lena Sundström till integrationsminister!

Kommentarer

Postat av: Anders

Publicerad 2010-02-16 20:55:52

Hej, bra inlägg.. skrev om fenomenet själv för över ett år sedan;



http://anderslandscape.blogspot.com/2008/10/d-g-g-m-s-k-e-n-sd-i-l-e-m-m.html

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Gemene man

Arkivarie vid statlig myndighet. Vitsighetsidkare på lediga stunder.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela