gemene man

Det är jag som är gemene man

Fira som en riktig svensk

Publicerad 2010-06-06 13:36:04 i Samhälle

Se på norrmännen, så glada de äro. De vifta med flaggorna. Varför göra icke vi som de?

Ungefär så brukar det låta när norrmännen firar sin syttende mai. Några veckor senare brukar det stå sjätte juni i almanackan, men inte beter vi svenskar oss som några norrmän inte.

Nu förstår jag i och för sig inte varför vi hela tiden ska hålla på och jämföra oss med just norrmännen. Varför firar vi inte som danskarna? Det vill säga, inte alls. I går var det Grundlovsdag i Danmark, den gick tämligen obemärkt förbi. Varför firar vi inte som engelsmännen? Någon förresten som på rak arm kan svara på när England har sin nationaldag? (Sankt Görans helgondag den 23 april.)

SVT:s Brysselkorrespondent Rolf Fredriksson har en kommentar om detta, att allmänt flaggviftande och glädjeyra på nationaldagen snarare är undantag än regel bland världens länder. Det vanliga är att det inte händer något alls, näst vanligaste att någon statschef har mottagning eller att någon militärparad genomkorsar huvudstadens gator.

Nationaldagen har pådyvlats oss uppifrån. Själva firar vi hellre på midsommarafton. Då kan vi till och med bete oss riktigt norskt.

Kommentarer

Postat av: Johanna

Publicerad 2010-06-06 20:08:02

Det klart man dessutom inte är så sugen på att fira den. Den är ju helgdag i stället för pingst. Inte för firandet eller syftet i sig, men annandag pingst är ju alltid på en måndag = långhelg. Nationaldagen är ju oftast på någon annan dag som inte resulterar i långhelg. I år tex inföll nationaldagen på en söndag. Slöseri på helgdag.

Inget flaggviftande idag för min del. Jag firar norsk på midsommar - bra förslag :)

Postat av: Gemene man

Publicerad 2010-06-07 08:06:52

Johanna: Vi myntar ett nytt uttryck - att fira sig alldeles norsk! :)

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Gemene man

Arkivarie vid statlig myndighet. Vitsighetsidkare på lediga stunder.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela