gemene man

Det är jag som är gemene man

Inte mod

Publicerad 2010-05-22 13:53:03 i Samhälle

Vad är Lars Vilks? Är han en hjälte? Vari består i så fall hans hjältedåd?

Det är inte svårt att vara elak. Det är inte svårt att kränka människor. Man kan säga något riktigt grovt om, säg, Fredrik Reinfeldt eller kung Carl Gustaf, men då får man vara beredd på att det finns människor tar illa upp.

Det är fullt tillåtet att vara hur ful i mun som helst. Satir är tillåten. Humor är tillåten. Smaklöshet är tillåten. Det är till och med tillåtet att vara riktigt elak. Framför allt får man framföra sina åsikter, så länge man inte förtalar någon. Det tillhör yttrandefriheten. Men framför man sina åsikter får man vara beredd på att det finnns människor som tycker annorlunda.

Men satir, humor och elakheter ska vara riktade uppåt för att vara riktigt bra. Lars Vilks riktar udden nedåt, mot de redan utsatta, precis som Gert Gelotte så riktigt påpekade i GP häromdagen. Då blir det smaklöst. Som sagt, det är tillåtet att vara smaklös. Men det är inte hjältemod. Vilks förtjänar ingen plats som yttrandefrihetens hjälte. Lika litet som det skulle ha varit hjältemodigt att kränka judarna på 1930-talet.

En hjälte var däremot Ingrid Segerstedt Wiberg, som avled i går i en ålder av nära 99 år. I just den här frågan känns det som om Gert Gelotte resonerar likadant som sin legendariska kollega på GP. Vi skulle behöva fler av Ingrid Segerstedt Wibergs sort i dag.

Två andra som det skulle behövts fler av är Hasse å Tage. En av deras allra bästa texter, kanske ett av de bästa revynumren över huvud taget förresten, är ur revyn Svea Hund, 1976. Numret heter Inte mod (länk för dig som har Spotify). "Att driva med en människa för att han är norsk - det är inte mod", sjungs det där, av Kerstin Bagge, Lena Ericsson, Monica Zetterlund och Lena Nyman. Har Lars Vilks hört den?

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Gemene man

Revyförfattare med mera. Förtroendevald i Hyresgästföreningen. Inte medlem i något politiskt parti, min blogg är därmed partipolitiskt obunden.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela