gemene man

Det är jag som är gemene man

Vilket parti tar vårt parti?

Publicerad 2010-09-12 16:00:40 i Samhälle

Dags för en gästbloggare, så här en vecka före valet! För en dag upplåter jag bloggen åt Hyresgästföreningen i Ronneby genom föreningens ordförande Ingvar Harrsjö. Han skriver så här:

Hyreslägenheter är navet på den rörliga arbetsmarknaden. Arbetslösa, framför allt ungdomar, anvisas arbete på annan ort, men har svårt att hitta ett boende. Idag saknar 216 000 unga i hela Sverige en egen bostad.

Dessutom är det allt fler äldre som vill sälja sina villor och flytta till tillgänglighetsanpassade hyreslägenheter i stället för att binda sina pengar i dyra bostadsrätter.

På många håll måste alltså hyreslägenheter byggas. Men dessutom måste de äldre husen byggas om för att öka tillgängligheten med ökad standard. Ett stöd för installation av hissar är nödvändigt!

Idag missgynnas hyresrätten skattemässigt. Därför är det 2 000 kronor dyrare i månaden att bo i hyresrätt jämfört med bostadsrätt eller villa. Detta gäller såväl nya som begagnade hyresrätter.

Problemet är också byggsektorns prisökningar. Den svenska byggmaterialindustrin ökar sina priser mera jämfört med övriga EU-länder.

Av rättviseskäl, och för att normalinkomsttagare ska kunna bo i nya och renoverade lägenheter, behövs följande:

1. En låg moms läggs på bostadshyror så att ingående moms kan dras av.
2. Fastighetsskatten på hyresrätter avskaffas – fastighetsägare betalar redan vinstskatt
3. Inför skattefria underhållsfonder – sparande till framtida underhåll beskattas i dag med 26,3 procent. Beskatta istället då underhållet utförs.

Dessa förändringar tar tid. Akut måste därför ROT-stöd ges till hyresrätter plus att någon form av stöd måste införas för nyproduktion av hyresrätter.

Vilket parti tar vårt parti?

Hyresgästföreningen
Ronneby

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Gemene man

Arkivarie vid statlig myndighet. Vitsighetsidkare på lediga stunder.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela