gemene man

Det är jag som är gemene man

Neutralitet är inte tystnad

Publicerad 2011-02-28 23:37:42 i Samhälle

Som komplettering till mitt förra inlägg vill jag citera vad Olof Palme sa i sitt första majtal i Stockholm 1968. Inte för att göra honom till något evigt rättesnöre, utan för att ge en bild av den verklighet han hade att verka i på sin tid. Bakgrunden är att moderatledaren Yngve Holmberg kritiserat Palme för att han deltagit i demonstrationen mot kriget i Vietnam och krävt att USA skulle stoppa bombningarna, vilket fick till följd att USA kallade hem sin ambassadör.

Neutralitetspolitiken innebär ingen strävan till isolering. Våra möjligheter att påverka utvecklingen i världen är små. Men det minskar inte den lilla nationens förpliktelse att verka för fred och försoning mellan folken, för demokrati och social rättvisa.

Neutralitetspolitiken dömer oss icke till tystnad. Tystnaden kan vara oförrättens bundsförvant. Tystnaden kan upplevas som reaktionens stöd. Vi måste ha rätt att även ut emot världen hävda idéerna om människors frihet och gemenskap, om solidaritet och rättfärdighet. Våra motståndare till höger ska veta: Försök inte att med neutraliteten som täckmantel lägga munkavle på svensk arbetarrörelse. Ni kommer aldrig att lyckas.


Så långt Olof Palme 1968. Nu har vi i stället en utrikesminister som säger "det handlar inte om att stödja den ena eller andra."

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Gemene man

Revyförfattare med mera. Förtroendevald i Hyresgästföreningen. Inte medlem i något politiskt parti, min blogg är därmed partipolitiskt obunden.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela