gemene man

Det är jag som är gemene man

Inga satans mördare ur Bildts mun

Publicerad 2011-02-24 21:02:02 i Samhälle

Under veckan har jag sett flera twittrare som efterlyst att antingen statsministern eller utrikesministern skulle uttala sig om Khaddafi i ordalag som "satans mördare". Bland andra Syrrran (Kristina Lindquist), som stod för den formulering som nog blev mest retweetad.

Och varför inte? Satans mördare var uttrycket som Olof Palme använde i ett tal 1975 angående Franco i Spanien. Åtminstone Carl Bildt har ofta liknats vid Palme på flera sätt: Båda har en överklassbakgrund, är snabbtänkta, intellektuella och har en genuint utrikespolitisk profil. Normalt har båda också en förmåga till slagkraftiga formuleringar.

Men när det nu gäller först Egypten och sedan Libyen, har det svenska folket alltså saknat just sådana slagkraftiga formuleringar från Bildt. Vad sa Bildt i stället? Jo, något om att "det handlar inte om att stödja den ena eller andra" har fäst sig i folks medvetande. Och vad menade han med det?

Bildts pressekreterare har försökt förklara det med att han syftat på olika libyska klanledare, något som islamologen Jan Hjärpe avfärdat som ren dumhet. Förklaringen låter också som en efterhandskonstruktion, men exakt vad Bildt avsåg just då vet vi fortfarande inte. Han har dock senare sagt sig i allmänhet stödja en demokratisk utveckling i regionen (även om han mest uttalat sig som en representant för EU:s utrikesminstrar).

Skillnaden mellan Palme och Bildt är uppenbar. Palme verkade i en helt annan tid vad gäller massmedial spridning. Ändå visste han exakt när ett uttalande krävde patos. Bildt insåg inte, trots att han lever i nutid och borde vara van vid att det han säger sprids ut ögonblickligen via Internet, att det som efterfrågades var ett slagkraftigt uttalande mot Khaddafi. I stället sa han något som säkert passade in i en resonerande tankegång, men som lät arrogant och cyniskt lösryckt ur sitt sammanhang. "Det handlar inte om att stödja den ena eller andra".

Nu är det kanske lite orättvist att jämföra Palmes väl förberedda och nedskrivna Francotal med Bildts spontana svar på en fråga i en intervju. Men med Bildts normala formuleringsförmåga och en gnutta insikt om vad som förväntas av en (självständig) svensk utrikesminister, borde han kunnat kläcka ur sig något med mycket mer udd. Annars framstår han inte som något annat än en medelstor hund med en stor hunds attityd.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Gemene man

Revyförfattare med mera. Förtroendevald i Hyresgästföreningen. Inte medlem i något politiskt parti, min blogg är därmed partipolitiskt obunden.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela