gemene man

Det är jag som är gemene man

Blom-Gustavens samlade ätteläggar

Publicerad 2006-10-03 22:41:31 i Släkten är bäst

Hur gick det? Undrar ni som minns mina tidigare inlägg om släktträffen. Jodå. Den 9 september blev det av, precis som vi planlagt. Då samlades ett drygt hundratal av Blom-Gustavens och Sissas ättlingar i Folkets Park i Lönsboda - just den folkpark som har ett antal namnkunniga lönsboiter ur släktens tidigare generationer att tacka för sin tillblivelse!

Alla fick varsin namnlapp till att börja med, så att vi skulle känna igen varandra. Efter kaffe och fralla höll vi i kommittén ett kort inledningsanförande om varför vi samlat alla. Sedan vidtog presenterandet. Gustav och Sissa hade tio barn som nådde vuxen ålder, varje barn gav upphov till en släktgren. En representant för varje släktgren presenterade grenens medlemmar och berättade vilka som var närvarande därifrån. Därefter var det dags för fotografering. En professionell fotograf hade ditkallats. Han ställde upp oss allihop på och nedanför utescenen - bara det en beundransvärd bedrift. Men foto blev det.

Blom-Gustavens ättlingar. Foto: Studio SOS, Osby.

In igen. Nu var det dags för mitt radioprogram. Jag hade gjort en bearbetning av manuset till mitt sommarprogram från 2005 (det som indirekt var orsaken till hela släktträffen) och satt bilder till. Sedan var det middag, under tiden som fotografen gick runt och tog upp beställningar.

Efter middagen blev det lekar. Klassiska folkparkslekar som att medelst bollar kasta ner konservburkspyramider, jätteplockepinn och liknande. Vi i kommittén hade samlat ihop till ett prisbord så att det räckte till alla som mer eller mindre frivilligt ställde upp i de tävlande lagen. Efter prisutdelningen avrundade Kjell det "officiella" programmet med ett lättsamt anförande utifrån sina egna hågkomster. Baren öppnade, i ett rum stod en dvd-spelare och rullade med gamla familjefilmer, längs en vägg satt släktträdet uppe så att man kunde förkovra sig i alla grenar och eventuellt komplettera vad som saknades. Fotografier, brev och annat släktmaterial var också ditbringat för allmänt beskådande.

Nu ska vi samlas om fem år igen. Så heter det ju alltid... En släktmedlem föreslog att vi skulle bilda en släktförening som höll samman banden mellan släktträffarna. Ett par andra tog på sig att hålla i trådarna nästa gång, när det nu blir. En sak är säker: Om det går ytterligare tjugo år till nästa gång, så lär risken vara stor att det inte finns så mycket släktkänsla kvar att bygga på hos de senaste tillkomna generationerna. Men rätt underblåst kan sammanhållningen säkert hållas vid liv så att vi fortsätter att träffas och känna oss som en enda stor släkt allihopa! Hur många kan vi bli i Blomsläkten? Tusen? I så fall: Låt tusen blommor blomma!

Kommentarer

Postat av: Henrik L-N

Publicerad 2006-10-04 14:32:58

Hur många man kan bli (eller redan är) i släkten beror väl i rätt stor utsträckning på hur långt bak i släktleden man börjar räkna... ;-)
En (ganska avlägsen) släkting till mig började släktforska "framåt" från en av sina förfäder (från 1700-talet) för att sen sammanställa allt i en bok. Det slutade med att han har pratat med över 4000 levande släktingar!!! En både imponerande och aningen galen prestation.

Kul att ni träffades så många! :)

Postat av: Gemene man

Publicerad 2006-10-04 16:02:45

Jo, det är klart att "släktens storlek" beror på hur långt tillbaka man väljer att räkna. Frågan är bara när folk slutar räkna sig som släkt. Fast det är ju egentligen också bara en fråga om ambitioner - och marknadsföring! Den som t.ex. i bokform redovisar alla ättlingar till ett par som levde på 1600-talet, kan komma upp i 149 000 personer, för det är just vad bokverket om Långarydsläkten innehåller. Cirka 100 000 av dem är i livet i dag, och kan tack vare bokverket räkna sig som släktingar med varandra och samla sig till "släktträffar". Men att dessutom verkligen ha pratat med över 4000 släktingar är ju en bedrift för sig.

Min fundering bottnade i just detta, att om vi dröjer för länge, kommer de nya generationerna inte längre att känna någon släktsammanhållning. De kommer alltså inte att betrakta Blom-Gustaven och Sissa som släktens "patriarker", utan kanske börja en eller två generationer under dem. Då blir det många små "släkter" i stället för den stora Blomsläkten som samlades i år.

(Blomsläkten är egentligen ännu större, för man kan räkna in Gustavs syskon och kusiner och deras ättlingar också. Så en sådan "släktsplittring" har redan skett.)

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Gemene man

Arkivarie vid statlig myndighet. Vitsighetsidkare på lediga stunder.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela