gemene man

Det är jag som är gemene man

Gott exempel i Malmö

Publicerad 2007-02-20 20:21:57 i Samhälle

Malmö stad är på bostadspolitisk offensiv. Majoriteten har nu tagit fram förslag till nya ägardirektiv till det kommunala bostadsbolaget MKB. Bland annat slås självkostnadsprincipen fast, hyresgästernas pengar ska inte användas till orimliga miljonvinster i bolaget. I Hyresgästföreningen i Ronneby har vi (hittills förgäves) försökt påverka politikerna i vår kommun att få in självkostnadsprincipen i ägardirektiven.

Dessutom ska MKB bygga nytt, och köpa in sig, i attraktiva bostadsområden. Det uttalade syftet är att stärka allmännyttans ställning och slå vakt om hyresrätten. Med dagens rådande trender, som ivrigt underblåses av den sittande regeringen, riskerar annars de attraktiva områdena att helt omvandlas till bostadsrätter.

Offensiven lär på sikt också bidra till minskad segregation. Mycket bättre än Mats Odells (och MKB-vd:n Birves!) kontraproduktiva idéer om ägarlägenheter och slopad stopplag! Heja Malmö!

Läs vad Sydsvenskan och SVT/Sydnytt skriver om saken.

Kommentarer

Postat av: Hans Andersson

Publicerad 2007-05-22 10:13:34

Vad är det för fel på ägarlägenheter?
Jag har själv en i Frankrike och det fungerar alldeles utmärkt med ett mycket bättre inflytande på boendet. Enda problemet är den svenska skattemyndigheten som gjort det så krångligt att redovisa ägarlägenheter att de flesta inte gör det.

Postat av: Gemene man

Publicerad 2007-05-22 17:48:29

Hej Hans,
Felet är väl egentligen inte själva ägarlägenheterna i sig, utan ombildningen av befintliga hyresrätter till ägarlägenheter. Eftersom ägarlägenheter nu inte förekommer i Sverige, finns de bara på förslagsstadiet. Men det föreslås nu att ägarlägenheter ska införas på samma sätt som ombildningen av hyresrätter till bostadsrätter. Det innebär att det sker mot den uttryckliga viljan hos de hyresgäster som nu bor i husen, eftersom det inte krävs 100% stöd av de boende för att en ombildning ska bli möjlig.
Och - än värre - vad händer om man, som en del inom tokcentern föreslagit (se mitt tidigare blogginlägg http://gemeneman.blogg.se/140207160637_vem_ger_problemet.html ) låter vissa lägenheter i en trapp bli ägarlägenheter, medan grannlägenheterna fortsätter att ägas och förvaltas av bostadsföretaget? Hur fungerar då inflytandet över gemensamma frågor i fastigheten?
Det ska finnas valfrihet i boendet. Den som valt hyresrätten som boendeform, ska ha rätt att behålla sitt val.

Postat av: Jan Jangsell

Publicerad 2007-10-18 22:46:55

Varifrån har du fått att "Bland annat slås självkostnadsprincipen fast, ... "? Tvärtom det lagstridiga vinstsyftet fastslås genom texten " ... som gäller vid direktivens upprättande." Vad som då gäller är de gamla generella direktivens "affärsmässig" = vinstsyfte och de särskilda direktivens "Vinsten skall medge att det egna kapitalet kan öka så att bolaget kan expandera med egna medel" = vinstsyfte.
Alltså vilken text i de nya direktiven tolkar du till att självkostnadsprincipen gäller?

Postat av: Gemene man

Publicerad 2007-10-18 23:39:49

Hej Jan,

Nu har det ju gått ett tag sedan jag såg den där nyheten på Sydnytt, så jag minns inte vad som exakt sades om självkostnadsprincipen i inslaget. Det är också möjligt att jag övertolkade vad Anneli Philipson sa (i Sydsvenskanartikeln som jag länkar till i mitt inlägg) angående att ägardirektiven hindrar vinster på de nivåer MKB haft.

Men du har väl haft ännu större skäl än jag att följa vad som hänt sedan februari. De föreslagna ägardirektiven skulle ju klubbas i kommunfullmäktige och därefter på MKB:s stämma. Av din kommentar att döma förmodar jag att MKB fortfarande drivs med vinstsyfte enligt ägardirektiven. Detta är i så fall en fråga som Hyresgästföreningen Region Södra Skåne bör driva.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Gemene man

Arkivarie vid statlig myndighet. Vitsighetsidkare på lediga stunder.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela