gemene man

Det är jag som är gemene man

Äntligen!

Publicerad 2007-10-10 11:34:54 i Samhälle

Äntligen! Utropet kommer kanske en dag för tidigt, men det handlar inte om Nobelpristagare i litteratur den här gången. Utan om att ett av våra riksdagspartier äntligen lyssnat på vad vi hyresgäster sagt länge: Att bruksvärdessystemet är en garant mot oskäliga hyror, och att en fungerande hyresmarknad underlättar rörligheten också på arbetsmarknaden.

Av DN idag framgår nämligen att moderaterna säger nej till marknadshyror. Det är nästan så man börjar tro att det finns en hake någonstans. Att de egentligen menar samma sak som innan, men att de bara vill undvika "m"-ordet för att inte skrämmas så mycket. Det har vi liksom varit med om förr. Men den här gången verkar det inte så. När partiledningen i sitt förslag till handlingsprogram skriver att "bruksvärdessystemet är ett viktigt skydd för hyresgästerna mot oskäliga hyreshöjningar", har de i princip använt Hyresgästföreningens egna ord. Då kan det väl inte vara bluff?

Nu består ju regeringen inte bara av moderater. Än återstår framför allt c och kd att övertyga. Och moderaternas stämma ska för all del säga sitt först. Men visst är det skönt när det visar sig att hållbara argument biter?

Återstår bara att se om de tar steget fullt ut. Om de stoppar utförsäljningen av allmännyttan och ombildningen till bostadsrätter, stimulerar byggandet av prisvärda hyresrätter och inser att bostaden inte bara är en vara som går att spekulera med hur som helst. Om de inser att välskötta allmännyttiga bostadsföretag är kommunens bästa tillgång för att kunna föra en sund bostadspolitik. Helt enkelt: Om de börjar kämpa för allas rätt till en god bostad till en rimlig kostnad. Precis som vi hyresgäster!

Kommentarer

Postat av: Jan Jangsell

Publicerad 2007-10-18 23:09:01

Jag kommenterar din skrivning: Att bruksvärdessystemet är en garant mot oskäliga hyror.
Bruksvärdessystemets garanti mot oskäliga hyror fungerar bara om allmännyttans hyror är skäliga, men det är de inte hos MKB f AB i Malmö. Varken självkostnadsprincipen eller villkoret i Lagen om allmännyttiga bostäders "1. drivs utan vinstsyfte följs av bolasget eller hyresgästföreningen.
VDn i MKB f AB beskriver vinstsyftet i oktobernumret av kundtidningen sidan 12. Vinsten skall användas för nyproduktion och underhåll. Underhåll trots att det redan är betalt och kostnadsfört såsom avskrivning.
Hyresgästföreningen beskriver vinstsyftet såsom redovisas i artikel i Sydsvenskan idag den 18 okrober 2007. (http://sydsvenskan.se/malmo/article273607.ece)

Postat av: Gemene man

Publicerad 2007-10-19 00:26:27

Till Jan: Jag håller helt med. Självkostnadsprincipen, och att allmännyttan drivs utan vinstsyfte, är essentiellt för att bruksvärdessystemet ska fungera. Att man menar att man behöver ha en viss vinst bland annat för att bekosta underhåll är ett argument som vi hört förut, men det gör det inte mer rätt. Självkostnadsprincipen är en självklarhet, konstaterade docent Olle Lundin i sin rapport från 2004 om kommunalrättsliga aspekter på allmännyttan.

Tack för länken till Sydsvenskans artikel! Det ska bli intressant att följa utvecklingen. Nu hotas ju dessutom bruksvärdessystemet av de krafter som vill att även hyresnivån i privata fastighetsbolag ska vägas in i systemet - vilket kommer att resultera i ett veritabelt gungfly. Det påtaglighetsrekvisit som idag finns i bruksvärdet är tillräckligt för att ge de privata värdarna nödvändig flexibilitet.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Gemene man

Arkivarie vid statlig myndighet. Vitsighetsidkare på lediga stunder.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela